Fejlesztés

A VISOLA Kft. termékeinek legtöbbje saját, vagy
nemzetközi kooperációban végzett fejlesztés eredménye

A VISOLA Kft. alapítói a cég létrejöttét megelőzően, az 1980-as évek végén fejlesztették ki a 12 kV-os, 600 A-es AHA típusú hermetikus kábelátvezetőt, melyből mintegy 100 db épült be a Paksi Atomerőmű blokkjaiba.

A középfeszültségű kábelátvezető kifejlesztésében és gyártásában szerzett tapasztalatokra építve 1991-ben alakult meg a VISOLA Kft., vállalva a Paksi Atomerőmű hermetikus falrendszerébe beépített elöregedő méréstechnikai és erősáramú kábelátvezetők kiváltását új, saját tervezésű és gyártású átvezetőkkel. A termékek konstrukcióját cégünk először a SCHOTT Electronic Packaging GmbH által gyártott előfeszített üvegszigetelésű kábelátvezető modulokra alapozta. A gamma sugár védelemmel is rendelkező, Schott-betéttel szerelt hermetikus kábelátvezetőkből mintegy 370 db-ot szállított cégünk a Paksi Atomerőmű részére.

2006-ban a VISOLA Kft. megkezdte az atomerőművi kábelátvezetők felújítási technológiájának kifejlesztését. Ennek oka az volt, hogy a Paksi Atomerőmű blokkjainak üzemidő-hosszabbítása miatt elkerülhetetlenné vált a még ki nem cserélt, de már elavult mérő-, jelző- és működtető funkciót ellátó kábelátvezetők felújítása oly módon, hogy a régi kábelátvezetők tokjai a falba építve a helyükön maradjanak, viszont az elöregedett, villamos jel-, illetve teljesítményátvitelt végző modulok helyére újakat építsenek be. Cégünk GVOP program keretében új konstrukciójú, epoxigyanta szigetelésű kábelátvezető modulcsaládot fejlesztett ki. E modulok, a velük együtt gyártott szerelvénykészlettel együtt lehetővé teszik a kábelátvezetők helyszíni felújítását. Ugyanezen felújító készlettel műhelyben is újított fel cégünk elavult kábelátvezetőket. Ezzel a technológiával felújított kábelátvezetőkből eddig több, mint 220 működik a paksi atomerőmű blokkjaiban.
Az összes kábelátvezető típushoz speciális hermetikus kötődobozokat is kifejlesztettünk.

A Paksi Atomerőmű Súlyos Balesetkezelés (SBK) néven a 2010-es évek elején futó rekonstrukciós programjának keretében a reaktorblokki hőmérsékletmérés egyes eszközeinek, mint pl. a hőmérő kötődobozok rekonstrukcióját végeztük el, aminek kapcsán a német ODU GmbH-val együttműködve új LOCA-álló csatlakozókat, a belga KW Eupen kábelgyárral közösen pedig flexibilis nukleáris (LOCA-álló) kábelt fejlesztettünk ki.

PGKK típusú, méréstechnikai kábelátvezető műhelyben felújított változata (MHKA-RM típus)
PGKK típusú, méréstechnikai kábelátvezető műhelyben felújított változata (MHKA-RM típus)

Pályázat

Cégünk a GINOP-2.1.7 Prototípus fejlesztési pályázaton elnyert támogatás felhasználásával kifejlesztette

  • az 1 kV névleges feszültségű 100, illetve 200 A-es nagyáramú, valamint
  • az Ethernet (Cat 5e), illetve koaxiális kábelvonalak átvitelére alkalmas informatikai kábelátvezetőket is.

Ugyanezen pályázat keretében a fém-kerámia kötéstechnológia adaptálásába kezdtünk alapkutatási szinten, mely technológiát Magyarországon eddig nem alkalmazták. Ebben a fejlesztésben együttműködünk hazai egyetemekkel, kutatóhelyekkel és laboratóriumokkal, valamint létrehoztunk egy önálló mérő-vizsgáló eszközbázist, mely kutatás-fejlesztési, illetve minőségbiztosítási tevékenységünket támogatja.

Széchenyi 2020