Fejlesztés

A VISOLA Kft. alapítói a cég létrejöttét megelőzően, az 1980-as évek végén fejlesztették ki a 6 kV-os AHA típusú kábelátvezetőt, melyből 96 db épült be a Paksi Atomerőmű blokkjaiba. Ezek a mai napig is hibátlanul üzemelnek.

A középfeszültségű kábelátvezető kifejlesztésében és gyártásában szerzett tapasztalatokra építve alakult meg a VISOLA Kft., vállalva a Paksi Atomerőmű hermetikus falrendszerébe beépített elavult méréstechnikai és erősáramú kábelátvezetők kiváltását új, korszerű átvezetőkkel. A termékek konstrukcióját cégünk a SCHOTT Electronic Packaging GmbH gyártmányú, előfeszített üveg szigetelésű kábelátvezető modulokra alapozta. A gamma-sugár védelemmel is rendelkező, készre szerelt, hermetikus kábelátvezetőkből 2009-ig 345 db-ot szállított cégünk a Paksi Atomerőműnek, amelyek ma is üzemelnek. Minőségi kifogás egyetlen esetben sem fordult elő.

1997-ben a VISOLA Kft. kábelek és kábelszerelvények kereskedelmével bővítette tevékenységét, amelyet 2005-től kezdődően folyamatosan szélesít.

2006-tól a VISOLA Kft. egy kábelátvezető felújítási technológia kifejlesztését kezdte el. Ennek oka az, hogy a Paksi Atomerőmű blokkjainak üzemidő hosszabbítása miatt elkerülhetetlenné vált a még ki nem cserélt, de már elavult mérő-, jelző- és működtető kábelátvezetők felújítása oly módon, hogy a régi kábelátvezetők tokjai a helyükön maradjanak, viszont az elöregedett modulok helyére újakat építsenek be. Cégünk a GVOP program keretében több új konstrukciójú, epoxigyanta szigetelésű kábelátvezető modult fejlesztett ki. E modulok, a velük együtt gyártott szerelvény-készletekkel együtt lehetővé teszik a kábelátvezetők helyszíni felújítását. Ugyanezen technológiával műhelyben is újított fel cégünk elavult kábelátvezetőket. Az ilyen módon felújított kábelátvezetőkből 8 db már 2008 óta probléma mentesen üzemel.

Az öszes kábelátvezető típushoz speciális hermetikus kábelkötő dobozokat is kifejlesztettünk. Falra szerelhető  kivitelű, hermetikus kábelkötő dobozunk szintén van.

A termékeinkkel szemben felállított szigorú minőségi követelmények sokoldalú és precíz méréseket és vizsgálatokat feltételeznek. Az ehhez szükséges infrastruktúra azonban csak korlátozottan áll rendelkezésre a velünk együttműködő kutatóhelyeken, egyetemeken és laboratóriumokban. Ezért kezdettől fogva fejlesztési munkánk részét képezte speciális mérő-vizsgáló eszközök tervezése és létrehozása. Ezeket az eszközöket a darabvizsgálatoknál és a típusvizsgálatoknál egyaránt használjuk.